Osman Gazi Müslüman mıydı
Pazar Sohbeti
11 Şubat 2024
0:00
0:00

anahtar kelimeler

metin

Osman Gazi Müslüman mıydı?
Osman Gazi hiç şüphesiz Müslümandı. Adı Osman’dır, bir Müslüman adıdır. O konuda bir kuşkunuz olmasın. Osman adı Arapça’da olsun, Kürtçe’de olsun, Utman ve Atman şeklinde söylenir. Üçüncü halifenin adıdır.
Osman Gazi’nin oğulları Müslümandır, maiyeti Müslümandır. O devirdeki bütün o gaza ve fetih hareketinin birleştirici ideolojisi Müslümanlıktır. Fakat bu demek değil ki bu insanlar Müslüman doğdular. Müslümanlık o dönemin trendidir. Bir siyasi egemenlik ideolojisidir. Bu ideolojiye kapılanlar, bu ideolojiden yararlanarak Anadolu’da bir siyasi devrim yaratanlar, anlaşılan çoğunlukla çeşitli kökenlerden gelen insanlardı. Birçoğu Rum yahut Ermeni doğmuştu. Yahut İranlıydılar ya da Araplar zamanında Müslüman olmuş olan Anadolu yerlileriydi. Maceracıydılar. Silah gücüyle yeni bir siyasi oluşum yarattılar. Bu işi yapan insanlar, onlara katılanların, yanlarına gelenlerin, askeri şeflerinin kökeni şu muymuş, bu muymuş umurlarında bile olmaz. Adı üstünde bir devrim yapıyorlar. Önceden var olmayan yeni egemenlik yapıları kuruyorlar. Kimlik dediğin şey, ya da din dediğin şey her zaman eski düzenin kimliği ve dinidir. Dünyayı fethetmeye çıktığın zaman kimliğini de dinini de eski giysiler gibi evinde bırakırsın. Fatih kimliğiyle çıkarsın ortaya ve fatih kimliğinin ideolojik altyapısı o çağda Müslümanlıktı.
Osman Gazi’nin etrafındaki belli başlı isimlerin birçoğu isimlerinden anlaşıldığına göre Rum dönmesidir. Aralarında Moğol da vardır, başkaları da vardır. Fakat çoğu Rum dönmesidir. Etrafındakilerin çoğu Rum dönmesi ise kendisinin de öyle olması ihtimali yabana atılacak bir ihtimal değildir.
Oğuzların bilmem ne boyundan olduğu iddiası Osman Gazi’nin ölümünden yüz yıl sonra ortaya çıkmış. Timur’dan sonra ilk kez duyulmuş. Belli ve anlaşılır bir siyasi amaçla ileri sürülmüş bir mittir. Adamın kendisi, kökeni belirsiz bir maceracı. Etrafındaki insanların çoğu Rum. Moğolların dünyaya hakim olduğu bir çağda oğlu Orhan’a Moğol ulusunun kurucu atasının adını veriyor. Artık düşünün nasıl bir pragmatizmden söz ediyoruz.